KASA İÇİ DONANIM BİRİMLERİ
BIOS pili, BIOS sistem saatinin güncel olarak, güç kesilse bile çalışmasını sağlar. Genel tanının aksine BIOS pilini söküp geri takmak BIOS ayarlarınızı sıfırlamaz. Ya da eski bir anakartınız yoksa. Çünkü BIOS yongaları birer EPROM'dur ve salt okunur belleklerdir. Dolayısıyla değiştirilen ayarlar kalıcı olarak bu belleklere yazılır. Aşağıdan BIOS pili hakkında fikir sahibi olabilirsiniz :
"Random access Memory" yani rastgele erişimli bellek demektir. Veri depolanabilir, silinebilir, okunabilir, değiştirilebilir. Elektrik kesintisi veya makineyi kapatma durumunda Ram bellekteki tüm bilgiler silinir Başka bir deyişle RAM bellek boşalır.
Bellek bilgisayarın direk olarak performansını etkileyen bir birimdir. Bilgisayarınız ne kadar hızlı olursa olsun belleği düşükse çok yavaş çalışır. Makinenizin ihtiyacından daha aşağı bir bellek bu bilgisayarın yeterli performans göstermesini engeller. Ancak ihtiyacından fazla RAM olması makineyi daha hızlı da yapmaz.
İşlemci bilgisayarın çalışmasını düzenleyen ve programlardaki tüm komutları tek tek işleyen birimdir.İşlemci Bilgisayarın beyni olarak tanımlanmasının nedeni birçok işlemin burada gerçekleşmesindendir.İşlemciler klavyeden girilen tuşun ifade ettiği karakteri aynen ekranda gösterme şeklinde bir işlem yaptığı gibi,aldığı verileri değerlendirip yeni veriler de üretebilir. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.
|
- Bilgisayarın ürettiği sesleri duymamızı sağlayan donanımlara ses kartı adı verilir. Bu karta bağlayacağınız bir hoparlör seti, üretilen sesleri duymanız için yeterli olacaktır.Piyasada çok basit ya da çok güçlü ses kartları bulmanız mümkün
- Bilgisayarlar için ifade edecek olursak, anakart bilgisayarınızın bütün parçalarının ve çevre birimlerinin bağlandığı ve bu birimlerin arasındaki iletişimi sağlayan elektronik devredir.
- Bilgisayar donanımlarını birbirlerine bağlamak ve koordineli halde çalışmalarını sağlamak için kullanılan bir donanımdır
Bilgisayarlarda bilgi depolamamıza yarayan, Ram'den farklı olarak elektrik kesilse bile bilgilerin halen saklandığı, farklı hızlarda ve farklı boyutlarda bulunan manyetik bir ortamda verilerinizin saklanabilmesini sağlayan, bilgisayarların hafıza türlerinden birisidir. Sabit disk piyasada Hard Disk veya hdd olarakta bilinmektedir. İlk sabit disk 1950'li yıllarda keşfedilmişti ve disk plakalarının çapı 50cm'di ve boyuları çok küçüktü, teknolojinin gelişmesiyle birlikte sabit disklerinde hızları ve kapasiteleri artarken boyutları gitgide küçülüyordu
-
Disket nedir? Disketler ince ve esnek bir manyetik veri depolama ortamıdırlar ve genellikle kare ya da dikdörtgen bir plastik muhafaza içine yerleştirilmişlerdir.
- Disket sürücü: Bilgisayarın disketleri okuyan parçasıdır. Ancak günümüzde veri hacimlerinin büyümesi ve hemen her türlü yazılımın ya da verinin CD'ler ya da flash diskler aracılığıyla taşınması nedeniyle önemleri azalmıştır. Bununla birlikte beklenmedik durumlarda kullanılabilecek bir veri aktarım biçim olduğu için bilgisayarınızda bulunması uygundur.
- Compact Disk kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kelimedir. CD nedir sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz: Sayısal veriler, makineler ile okunabilir hale getirilir, ve bir ortamda toplanırlar. İşte bu ortamlar, CD nedir sorusunun yanıtı olarak karşımıza cıkmaktadır.